Wat wij hebben geleerd van onze workshops blockchain

Als Coinversable geven we bijna wekelijks workshops en masterclasses over de blockchain technologie. Een snelle zoekactie in onze agenda laat zien dat wij afgelopen twee jaar zo’n 100 keer onze kennis over blockchain heb mogen delen met allerlei mensen en organisaties. Van veel deelnemers hebben we gehoord dat ze hier veel van geleerd hebben. Wij leren zelf echter ook van iedere workshop die wij geven.

We vertellen het verhaal over blockchain voor allerlei groepen

We hebben voor veel verschillende groepen gestaan: We hebben workshops gegeven bij overheidspartijen, zoals ICTU en UWV. We zijn bij bedrijven in de bankensector, accountancy en ICT geweest. We geven regelmatig colleges op Saxion Hogeschool. We hebben op congressen van advocaten en van controllers ons verhaal gehouden.

Soms gaven we een workshop blockchain van 2 uur, soms een lezing van 30 minuten, soms een masterclass van een dagdeel of zelfs een hele dag. Soms staan we voor een zaal met honderd mensen, soms geven we een workshop voor maar acht personen. Sommige workshops waren voor bestuurders, sommige voor techneuten en weer andere voor business developers. Kortom: de workshops verschillen enorm. Toch valt ons op dat er een rode draad is. We willen graag 5 inzichten delen.

We hebben onze workshop blockchain al voor allerlei partijen gegeven

Toegankelijk

Een verhaal over blockchain moet toegankelijk zijn. Het klinkt als een open deur, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hiervoor zijn twee dingen belangrijk: taal en interactie. Blockchain kent veel jargon. Het is daarom een hele kunst om de technologie uit te leggen in normaal Nederlands. Er zijn natuurlijk allerlei theorieën over hoe je een presentatie moet geven en hoe je de juiste woorden kiest. Presenteren leer je uiteindelijk echter niet uit een boekje, dat leer je door het te doen. Dat leidt tot het tweede punt: interactie is enorm belangrijk. Alleen als mensen constant vragen kunnen en durven stellen, kom je er achter wat mensen echt willen weten. Daarom zijn onze workshops altijd interactief.

Technisch

Een van onze belangrijkste bevindingen is dat mensen niet op zoek zijn naar technische antwoorden op hun vragen. Blockchain is een technologie, maar mensen willen het concept achter blockchain begrijpen, niet alle technische details. Begrippen als miner, proof of work en node zijn voor de meeste mensen niet zo relevant. Als techneuten vinden wij de technologie natuurlijk wel erg boeiend. Het was daarom een hele ontdekkingsreis om te kijken wat nou echt de essentie is en wat relevant is voor welke doelgroep. Onze workshops bevatten tegenwoordig zo min mogelijk technologie en zijn gericht op het snappen van de concepten. Behalve als we een technische workshop voor een groep techneuten geven natuurlijk.

Tijdens de workshop blockchain gebruiken we Lego om de technologie duidelijk uit te leggen

Tastbaar

Blockchain is een abstracte technologie. Om het concept te begrijpen is het nodig om dit tastbaar te maken. Hiervoor is het belangrijk om vergelijkingen te maken met dingen die mensen kennen. Dit is een leerproces geweest: welke vergelijkingen werken? Welke niet? Het beste werkt echter ons Lego-spel. Dit spelen we altijd in workshops van meer dan een uur. Iedere deelnemer krijgt een doosje Lego en gezamenlijk bouwen we dan een blockchain. Dit maakt blockchain heel tastbaar. Ook ingewikkelde concepten als smart contracts kunnen zo duidelijk uitgelegd worden. Wij hebben gemerkt dat dit Lego-spel geschikt is voor groepen tot 25 personen. Bij grotere groepen hebben we gelukkig de verduidelijkende vergelijkingen nog. Zo zorgen we dat blockchain altijd tastbaar wordt.

Toepasbaar

Als iets tastbaar wordt, is het ook mogelijk om zinnige toepassingen te gaan zien. Veel mensen denken bij blockchain direct aan cryptomunten. Dat is echter maar één van de toepassingen van deze technologie. In onze workshops focussen we vooral op de andere toepassingen. Die zijn vaak interessanter voor bedrijven, instellingen en overheden. Tegelijk is blockchain niet de oplossing voor alles. Blockchain is geen doel op zich, maar een middel. En een middel moet je op de juiste momenten en manieren inzetten. Om dit in te kunnen schatten hebben we een aantal handvatten ontwikkeld. Zo kan je snel bepalen welke nuttige toepassingen er in jouw situatie zijn, juist ook buiten de cryptomunten om. Uiteindelijk is dit ook wat mensen vooral willen weten: waar kan ik blockchain al dan niet voor gebruiken in mijn context? Aan het eind van onze workshop blockchain kan iedereen een antwoord geven op deze vraag.

Brainstorm over mogelijke toepassingen tijdens een workshop blockchain

Tegendraads

Als je blockchain toe gaat passen merken we dat mensen al snel tot de conclusie komen dat er vaak een paradigmaverschuiving nodig is. Mensen zien vaak wel bepaalde voordelen maar ook dat het een behoorlijk verandering in manier van denken vereist. In sommige blockchain applicaties gaat het bijvoorbeeld om samenwerken over organisatiegrenzen heen. De vraag is dan vaak: durven we echt voor samenwerking te gaan? In die zin is blockchain behoorlijk tegendraads. Vaak is het niet de technologie die spannend en nieuw is, maar de manier van denken. In onze workshops besteden we hier dan ook altijd aandacht aan.

Natuurlijk valt hier nog veel meer over te zeggen. Voor deze blog hebben we ons beperkt tot de inzichten die ons het meeste opgevallen zijn en die op (bijna) iedere workshop blockchain van toepassing zijn. Iedere doelgroep heeft weer zijn eigen specifieke wensen en eigenaardigheden. Daarom stemmen wij een workshop ook altijd in onderling overleg af. Als je hier vragen over hebt of meer wit weten, neem dan contact op met Erwin via erwin@coinversable.com  of kijk op coinversable.com/workshop.