Blijven ontwikkelen

We krijgen bijna wekelijks de vraag hoe we bij het idee zijn gekomen om een bedrijf te starten. Want hoe weet je dat je een ondernemer bent? Die vraag is niet met een simpel antwoord te beantwoorden, er spelen natuurlijk veel aspecten mee. Het heeft te maken met karakter, talenten, creativiteit en interesses. Dat is echter niet het hele verhaal, het heeft namelijk ook te maken met je blijven ontwikkelen en steeds weer nieuwe dingen leren, juist ook op het gebied van ondernemerschap. Op dit laatste punt gaan we in deze blog wat dieper in om te laten zien hoe dit er voor ons uitziet.

De Gasfabriek

Als Coinversable zijn we gevestigd op Business Innovatiecampus De Gasfabriek in Deventer. Dit gaat veel verder dan een kantoorruimte huren op een fantastische locatie. We zijn onderdeel van het ecosysteem van startups, gevestigde bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden die hier met elkaar samenwerken aan disruptieve innovaties. Dit zorgt ervoor dat wij als startup met veel verschillende mensen in aanraking komen, en van al die mensen kunnen we wat leren.

We leren bijvoorbeeld veel van ervaren ondernemers. Soms zijn het simpele tips die zij vanuit hun ervaring delen die voor ons enorm behulpzaam zijn, soms zijn het intensieve strategiesessies die ons helpen om een helder doel voor ogen te houden. En dan heb ik het nog niet over de ervaren coaches op het gebied van marketing, sales, financiën en relatiebeheer. Voor ons is het ideaal om in zo’n ecosysteem deel te nemen en op een heel natuurlijke en informele manier steeds weer meer te leren. En gelukkig horen we ook regelmatig dat anderen iets leren van bijvoorbeeld onze frisse kijk op allerlei onderwerpen. Zo vormen we een ecosysteem waar iedereen iets aan heeft.

Panther programma

Soms is het goed om naast deze informele manier van leren ook op een meer gestructureerde manier met je ontwikkeling bezig te zijn. Via de Universiteit Twente zijn wij uitgenodigde om deel te nemen aan het Europese Panther programma. Dit programma is erop gericht om je als startup in de technologiesector verder te ontwikkelen. In 5 sessies van drie dagen, verdeeld over een half jaar, reisden we langs verschillende ondernemende universiteiten en hogescholen.

Het programma bestond uit een mix van  onderwijs door professoren en andere experts op het gebied van ondernemerschap en coaching sessies waarin we met ervaren ondernemers en experts aan ons businessplan konden werken. Wij vonden dit waardevolle sessies en kijken er nog steeds met veel plezier op terug. We merken dat we scherper kunnen zien waar nieuwe kansen liggen en tegelijk ook kritischer kunnen beoordelen of iets wel echt een kans is en of wij ons er wel of niet op moeten focussen.

Internationaal perspectief

Door het Panther programma hebben we ook een meer internationaal perspectief ontwikkeld. We hadden coaches vanuit de Universiteit Twente en de Flanders Business School (onderdeel van de KU Leuven). Daarnaast konden ook sparren met een professor van de TU Berlin. Met de oprichter van een internationale ict-scale-up. Met mensen achter grote (Europese) investeringsfondsen. Ook de deelnemers kwamen uit verschillende landen. Dit heeft er bij ons voor gezorgd dat je perspectief veel breder wordt. Je leert veel nieuwe mensen kennen die allemaal een eigen kijk hebben op het starten en ontwikkelen van een bedrijf. We zijn daarom erg blij dat NIKOS en Novel-T ons als spin-off van de Universiteit Twente deze kans hebben geboden.

Blijven ontwikkelen

Natuurlijk ontwikkelen wij ons bij iedere opdracht die we doen. Natuurlijk leren we van ieder (klant)contact en van iedere workshop die we geven. Tegelijk merken we dat het ons erg helpt om ook regelmatig bewust bezig te zijn met leren en ontwikkelen. Juist dan kunnen we al deze leermomenten ‘tussendoor’ in een groter kader zetten en bij elkaar brengen. Het blijft een uitdaging om niet alleen bezig te zijn met wat nu belangrijk is of nu af moet. We willen ook bezig zijn met de lange termijn en onze ontwikkeling als ondernemer in die richting. Daarom zijn we blij met De Gasfabriek en de tijd die we geïnvesteerd hebben in het Panther programma, dat houdt ons scherp.

Heb je nog vragen aan ons over hoe wij bezig blijven met ons ontwikkelen? Of wil je delen hoe jij daarmee bezig bent? Laat vooral van je horen in een reactie of stuur ons een mail!